Warning: Undefined array key "action" in /customers/a/4/2/otaxi.se/httpd.www/php/etreweb_include.php on line 806 ÖTAXI - Tar dig till Huvudskär eller dit du vill Warning: Undefined variable $funchead in /customers/a/4/2/otaxi.se/httpd.www/php/etreweb_include.php on line 439
 
Warning: Undefined array key "logged_in" in /customers/a/4/2/otaxi.se/httpd.www/article.php on line 47
Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med ÖTAXI?

Biljetter och bokning

Prisinformation och hur du bokar din resa.

AIS

På vår AIS-sida kan du se var huvudskärsbåten befinner sig just nu.

Huvudskär

I Stockholms södra skärgård finns Huvudskär som omfattar nästan 200 öar och kobbar. Den största ön heter Lökskär och är ungefär 500 meter stor. Huvudskär är den sista utposten innan havet tar vid. Det här är ön för dig som söker lugn och ro och ett enkelt boende i vacker miljö. Med sina slipade hällar och klippor som inbjuder till fiske och salta bad, sitt speciella ljus och sitt rika fågelliv är det inte svårt att förstå tjusnignen med Huvudskär.

Ålandsskär den enda ön med bebyggelse. Historien om Huvudskär sträcker sig tillbaka ända till 1400-talet då det var fisket och framför allt den goda tillgången till strömming och torsk som lockade. I mitten av 1800-talet upprättades en Tull- och lotsstation på skäret. En fyr byggdes och en fyrvaktare stationerades på ön, den nuvarande fyren är från 1931. Under sin storhetstid bodde så många som upp till 100 personer på ön och det fanns både skola och posthus. Sedan 1970-talet är det Skärgårdsstiftelsen som äger och förvaltar Huvudskärsöarna förutom Ålandsskär.
 
Huvudskär
Huvudskär. Fotograf: Robert Nordin. Se fler bilder från Huvudskär
 
Övernattar gör man enklast på Vandrarhemmet som är beläget i Tullhuset vid hamnen. Vandrarhemmet rymmer 22 sängplatser och består av tre lägenheter med kök. Utanför vandrarhemmet finns grillplats. För bokning kontakta Fjärdlång & Huvudskär. Det finns en roddbåt och flytvästar för två vuxna och två barn samt fiskeredskap att hyra, prata med vandrarhemsvärden. Det är tillåtet att fiska med handredskap. Härliga bad från klipporna.
 
Vandrarhem Huvudskär Vandrarhem Huvudskär
Vandrarhemmet på Huvudskär. Foto: Fjärdlång & Huvudskär AB.
 

Länktips till andra sidor om Huvudskär

Fjärdlång & Huvudskär
Dalarö turistbyrå
Haninge kommun
Warning: Undefined array key "admin" in /customers/a/4/2/otaxi.se/httpd.www/article.php on line 69